Klub předškolák

Učím mnoho let v 1. třídě a vždy se snažím, aby se děti do školy těšily. Začínají si zvykat na nový režim. Zavádíme si určitá pravidla, která jsou nezbytná, zvláště když se ve třídě sejde 25 a více žáků.

Všichni většinou jsou opravdu nadšení a těší se na práci ve škole. Základní elementární výuka psaní, čtení a počítání postupuje podle metodiky od nejjednodušších úkolů k těm složitějším. Každý den se děti naučí mnoho nového, ať už to jsou písmenka, psaní cviků a později písmen. Objevují svět čísel a používají k tomu praktické pomůcky.

Někdy již od prvních dnů, někdy až později začnou mít některé děti problémy ve výuce. Jaké se zpočátku mohou objevit?

  1. Dítě má během psaní křečovité držení tužky (pastelky), na psaní velmi tlačí, těžce se učí psát nové tvary a později písmenka. Také mu dělá problém nakreslit jednoduchý obrázek nebo ho vybarvit.
  2. Dítě si při čtení nevybavuje jednotlivá písmenka a těžko skládá a rozkládá slabiky. Tento problém se nabaluje a později nedokáže spojovat dvě jednoduché slabiky do slov: PA-SE, TE-LE, MÁ-MA, SE-LE, ME-LE, PE-PA, LÁ-ME, SO-LÍ, apod.
  3. V matematice se ve škole používá mnoho pomůcek na představivost čísel a postupně se seznamují nejdříve s čísly 0 až 5, s číselnou řadou – osou, s pojmy před, za, hned před, hned za, stejně, numerickými příklady, slovními úlohami apod. Dítě i přes názornost nedokáže nakreslit daný počet prvků (obrázků), neporovná dvě čísla, které je větší a které menší, nedokáže příklady na sčítání a odčítání s pomocí pomůcky.
  4. Velmi malá soustředěnost na výuku. Dítě nedává pozor, neustále si s něčím hraje (třeba s tužkami z penálu), nedokončí svoji práci, vyrušuje ostatní žáky.

Vím, že za některými nedostatky se mohou skrývat specifické poruchy učení a chování, které Pedagogicko-psychologická poradna vyšetří až později.

Většinou by dětem ale zcela určitě pomohla zodpovědná příprava na 1. třídu. Z praxe vím, že v mateřských školkách děti výborně připravují jejich paní učitelky. Existuje mnoho kurzů Předškolák, které děti mohou ještě navštěvovat navíc.

Připravila jsem se skvělou malířkou Reginou Prokešovou on-line kurz pro děti předškolního věku „Přípravka do 1. třídy“.

Obsahuje vše, s čím jsem se setkala v praxi a vím, že je potřeba procvičit. Je to jedna z možností, jak dobře připravit dítě na zahájení 1. třídy.

Přeji Vašim dětem, aby měly školu rády a těšily se na vše, co je čeká v novém dnu.

 

Jindra Dlabová
Učím v 1. a2. třídě. Podělím se s vámi o praktické rady a zkušenosti z výuky prvňáků. Každé dítě je jiné a všichni potřebují naši pozornost a povzbuzení. Pojďme jim pomoci zažívat ve škole úspěch. Více o mně si přečtěte zde >>
Komentáře